5 tips om je thuiswerkplek in te richten

Gratis stockfoto met afstand leren, afstandswerk, binnen

Thuiswerken wordt steeds normaler. Niet alleen scheelt het onwijs veel reistijd van en naar het kantoor, ook zeggen veel mensen het als prettig te ervaren om vanuit huis te werken. Je hebt thuis minder afleiding van collega’s of (telefoon)gesprekken op de achtergrond. Daarbij zeggen veel mensen thuis productiever te zijn dan op kantoor. Hoewel thuiswerken dus veel voordelen met zich meebrengt, is het wel van belang dat je een goede thuiswerkplek tot je beschikking hebt. Je werkplek thuis inrichten is nog niet zo makkelijk. Vandaar dit blog met 5 tips over hoe je je thuiswerkplek in kunt richten.

1. De locatie van je thuiswerkplek

Allereerst is het belangrijk om de juiste locatie voor jouw thuiswerkplek te vinden. Wellicht dat jij meerdere opties in huis hebt om aan het werk te gaan. Heb je een aparte kamer om je werkplek in te plaatsen? Of richt je je thuiswerkplek in in de woonkamer, keuken of slaapkamer? Het is van belang om de juiste locatie voor je thuiswerkplek te vinden omdat je hier hoogstwaarschijnlijk veel tijd door gaat brengen. Zo wil je ervoor zorgen dat de omgeving je niet te veel afleid en dat je privéleven zo veel mogelijk gescheiden blijft van je werkleven. Je wilt je immers na een dag hard werken wel volledig ontspannen in je privé omgeving zonder last te hebben van je werkspullen. 

2. Het werkblad van je thuiswerkplek 

Nu dat je een geschikte locatie hebt gevonden voor je thuiswerkplek, is het uitkiezen van een werkblad aan de orde voor het inrichten van je werkplek thuis. Bij veel banen is het zo dat er langdurig achter een laptop gewerkt wordt en dat je een werkdag veelal zittend doorbrengt. Met die reden is het slim om een goed werkblad uit te kiezen die eventueel verstelbaar is. Het werkblad kan bijvoorbeeld een bureau of tafel zijn. Deze moet in ieder geval groot genoeg zijn om al je spullen op kwijt te kunnen. Vaak horen een laptop, extra scherm(en), toetsenbord, muis en aantekeningenblok al bij de basismaterialen die op je werkblad staan. Zorg dat er voldoende ruimte is voor al deze spullen.

3. De stoel van je thuiswerkplek  

Naast een werkblad is een comfortabele stoel ook een belangrijk onderdeel van de inrichting. Als je je thuiswerkplek inricht met een stoel is het goed om aan comfort en ondersteuning te denken. Je wilt voorkomen dat je rug- en/of nekpijn krijgt na dagenlang werk te verrichten in een verkrampte of scheve houding. De juiste stoel corrigeert en ondersteunt jouw zithouding zodat jij de hele dag comfortabel en rechtop zit.

4. Opbergruimte in je thuiswerkplek

Een opgeruimde werkplek zorgt voor meer productiviteit. Je wilt je werkblad niet vol hebben liggen met allemaal rommel die je niet direct nodig hebt tijdens werk. Zo kun je goed onderscheid maken in de spullen die je wel of niet op je werkblad houdt op basis van het dagelijkse gebruik. Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het van belang om voldoende opbergruimte te creeëren. Laat je niet afleiden door losliggende papieren en schrijfgerei, gebruik hier de juiste klappers en opbergbakjes voor. Tevens is het slim om de kabels van je elektrische apparatuur uit het zicht weg te werken zodat je je focus op het werk houdt.

5. Inrichting van je thuiswerkplek

Als laatste is de algemene inrichting van je thuiswerkplek hét element die je thuiswerkplek helemaal af maakt. Zorg voor een inrichting van je thuiswerkplek die bij jou de meeste inspiratie naar boven haalt. Geef jouw thuiswerkplek een persoonlijk karakter door elementen toe te voegen die jij leuk en mooi vindt. Daarnaast kun je spelen met de verlichting die je ophangt of plaatst. Moet je even in de volle focus werken? Zorg dan voor voldoende licht, het liefst bij het raam waar daglicht is. Mocht dit niet lukken, kun je altijd de donkere hoeken opvullen met één grote lamp of meerdere kleine lampen die samen ook voor voldoende licht zorgen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.