Wat doet slaaptekort met je?

Vrouw Slapen

Lekker slapen willen we allemaal maar wat doet slaaptekort met je? Een goede nachtrust draagt positief bij aan de rest van de dag. Waar sommige mensen denken dat het enkel gaat om de hoeveelheid uren die je slapend doormaakt, gaat het eigenlijk meer om de uren waarin je kwalitatief goed uitrust. Een typisch geval van kwaliteit boven kwantiteit. Toch lukt het niet iedereen om per nacht acht uur lang slaap van een goede kwaliteit te hebben. Slaaptekort heeft negatieve impact op zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Lees hieronder meer over wat slaaptekort met je doet.

Symptomen slaaptekort

We maken zo’n één derde van ons leven slapend door, althans zo zien slaapwetenschappers het het liefst. Toch meldt 1 op de 5 Nederlanders dat zij slaapproblemen ervaart. Dit zijn problemen omtrent het in slaap vallen, doorslapen gedurende de nacht of te vroeg wakker worden. Deze problemen zorgen voor slaaptekort en hebben negatieve gevolgen voor de rest van je dag. Slaaptekort symptomen herken je aan een algeheel suf gevoel, hoofdpijn, gapen en een verminderd concentratievermogen. Mocht het slaaptekort voor een langere tijd aanhouden, dan kunnen de symptomen van het slaaptekort een ernstige ontwikkeling doorgaan. Zo slaan de sufheid en vermoeidheid om in depressieve gevoelens en wordt de noodzaak van een goede nachtrust steeds groter en serieuzer.

Slaaptekort gevolgen

Hoewel de symptomen per persoon verschillende maten en ernst aannemen, is slaaptekort iets wat serieus genomen moet worden. Er wordt niet veel over slaaptekort gesproken omdat men zich (nog) niet bewust is van de gevolgen. Over het algemeen wordt een slaaptekort afgedaan als geen serieus probleem omdat men vermoeidheid vaak schaart onder aanstellerij of dat het iemands eigen schuld is. Zo zit de vork echter niet bij iedereen in de steel. Lijden aan slaaptekort heb je niet altijd zelf in de hand en de gevolgen van te weinig slaap zijn groot. De slaaptekort gevolgen kunnen op de lange termijn oplopen tot een verhoogde bloeddruk, geheugenverlies of hallucinaties. Ook kunnen er ziektes zoals obesitas of suikerziekte ontstaan. Men noemt slaaptekort hierdoor ook wel het nieuwe roken. Aan het hebben van slaaptekort hangen namelijk zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen.

Wat te doen bij slaaptekort?

Zoals al eerder vermeld is slaaptekort niet iets wat wij als mensen altijd volledig onder controle hebben. Echter zijn er wel een paar oplossingen die het slaaptekort langzaam weg werken. Om te beginnen is het goed om een vast slaapritme aan te houden. In dit ritme is op een vast tijdstip opstaan en naar bed gaan van essentieel belang. Door dit ritme krijgt je lichaam voldoende tijd om zich klaar te maken om uit bed te gaan of zich juist klaar te maken voor een goede nachtrust. Voordat je gaat slapen is het ook slim om een rustmoment voor jezelf te pakken. Kijken naar een drukke televisie of telefoon draagt niet bij aan de snelheid van het inslapen en de kwaliteit de slaap. Het lezen van een boek of tijdschrift voor het slapengaan is dus een goede aanrader.

Voorkom slaaptekort

Mensen met slaaptekort kunnen ernstig lijden onder de symptomen en gevolgen van het weinig slapen. Zowel de mentale als de fysieke gezondheid is kwetsbaar voor het hebben van slaaptekort en om die reden is het dan ook erg belangrijk om goed en voldoende te slapen. Het hebben van een goede nachtrust heeft positieve gevolgen voor je humeur en de rest van je dag. Om die reden is het belangrijk om te letten op je slaap en jezelf deze rust te gunnen. Dit om te voorkomen dat je gaat lijden aan een slaaptekort.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.