Tuinontwerp maken: Zelf je tuin indelen

Eigen tuin ontwerpen tips

Nu de voorjaarszon weer begint te schijnen begint het toch te kriebelen. “Wat zal ik met de tuin doen en kan ik het tuinontwerp zelf maken?” Dat kan zeker! Met deze tips ontwerp jij je eigen tuin en maak je slim gebruik van de ruimte. Want wie wil nou niet heerlijk van zijn tuin genieten als het lekker weer is?!

Tuinontwerp en onderhoud

We krijgen vaak de vraag hoe je een onderhoudsarme tuin kunt realiseren. Veel tegels is niet altijd de oplossing. Want ook een groene tuin met veel planten kan onderhoudsarm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gazon wat je alleen af en toe hoeft te maaien of kies voor borders met siergras. Siergras is populair omdat het in Nederland goed groeit, weinig onderhoud nodig heeft en in veel soorten verkrijgbaar is. 

Ook meerjarige planten en struiken die goed uitdijen zijn vaak onderhoudsarm, zoals bijvoorbeeld lavendel. Nog een tip voor het aanleggen van je terras: Grotere tegels hebben per m² minder randjes dan kleine klinkers. Dat kan een hoop onkruid krabben besparen.

Als je wél van tuinieren houdt kun je natuurlijk kiezen voor meer eenjarige planten, mooie bloemrijke borders en echte voorjaarsbloeiers die je vaker moet snoeien. Je hebt dan sowieso wat meer keuze in de planten die je in je tuin toevoegt.

Verhouding van de tuin indelen met planten en stenen

De verhouding planten en tegels bepaalt de sfeer van je tuin. Meer planten betekent ook meer onderhoud, maar als je slimme keuzes maakt heb je het hele jaar plezier van je planten. Baken goed af waar de zon komt in de tuin, zodat je kunt bepalen waar je terras komt. Ook wil je de ruimte hebben om bijvoorbeeld met het gezin buiten te eten, of juist in de avondzon te borrelen met vrienden. Zonde als de laatste zonnestralen precies op de planten schijnen en je vanaf halverwege de middag zelf al in de schaduw zit. Andersom kun je ook bekijken of je een schaduwplek op het heetst van de dag kunt creëren. 

Tuinontwerp met groen in alle seizoenen

We onderscheiden zogenaamde eenjarige planten en meerjarige planten. Daarnaast heb je ook nog planten die wintergroen zijn. Het is zonde als je 5 maanden per jaar tegen kale takken aan kijkt, dus probeer hier een slimme keuze in te maken. Een wintergroene haag geeft bijvoorbeeld het hele jaar door meer privacy. Ook geven wintergroene planten dicht bij het raam een prettig uitzicht tijdens koudere dagen. Voor wintergroen is in ieder geval genoeg keuze. 

Tuin ontwerpen met bloemen

We hadden het net al over wintergroen en de aantrekkingskracht van de lentezon. Dit thema breng je in de maanden maart tot en met september prachtig terug met mooie bloemen. Door een bewuste keuze te maken van bloeiende planten in diverse maanden geniet je elke maand van een andere bloem. Het voorjaar is sprekend voor de bloesem, zoals sierkers of andere fruitbomen en ook bloembollen zoals krokussen en narcissen. Kies daarnaast ook andere bloemen die later in het jaar bloeien en tenslotte nog enkele laatbloeiers voor augustus/september zoals de Hebe of heideplanten. Het hele jaar bloemen in je tuin word je toch vrolijk van? 

Waterafvoer in je tuin ontwerpen

Minder mooi voor het oog, maar wel super belangrijk is het watermanagement. Want waar blijft al het regenwater? Denk er over na of je dit kunt aansluiten op een centrale afvoer zoals een put van de gemeente of misschien vang jij juist zoveel mogelijk op in een regenton. In ieder geval wil je niet steeds dat je terras vol loopt maar dat je planten voldoende reserve kunnen vasthouden in de grond. Daarom werk je met watergootjes. Daarnaast leg je je terras wat hoger aan en laat je sowieso de afvoer van water van het huis weg lopen. Kort samengevat kan een stuk gras of planten in de open tuinaarde meer water verwerken dan de terrastegels. 

Nu we het toch over water hebben. Het toevoegen van een fontein, vijver of waterornament kan natuurlijk ook. Houdt ook hier rekening met benodigde ruimte, eventueel rondpompen van water of het afgraven van een vijver. 

Conclusie van jouw eigen tuin ontwerpen

Je tuin ontwerpen kun je dus prima zelf doen. Bedenk van tevoren of jij houdt van tuinieren of liever een onderhoudsarme oplossing wilt. Kijk naar de baan van de zon voor de optimale plek voor je terras. Door wintergroene en diverse bloeiers te kiezen geniet jij het hele jaar van je tuin. Denk als laatste ook aan je (regen)watermanagement. En natuurlijk het prijskaartje, maar daar kom je snel genoeg achter. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.