Omgaan met regen in je huis en tuin

De klimaatverandering kunnen we niet meer ontkennen. Het uit zich met name in extremer weer in Nederland. Meer hitte, maar ook meer regen tegelijkertijd. Om daar goed op voor te bereiden is het belangrijk om stappen te ondernemen. Hier een paar handige tips.

De waarde van een dompelpomp

Een ondergelopen kelder, hoogwater op je terras of een verstopte afvoerput voor het huis. Het zorgt allemaal voor ongewenst hoogwater waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Als de brandweer moet komen pompen ben je nog verder van huis. Dus kun je maar beter zelf goed voorbereid zijn. Daarom is een dompelpomp kopen geen overbodige luxe. Het is een relatief kleine investering vanaf zo’n €150,- maar daarmee ben je wel flexibel en kun je snel ingrijpen indien het nodig is.

Afvoer verstopt

Nee, we bedoelen niet dat je moet helpen zoeken. Het is belangrijk om periodiek je afvoer te (laten) controleren. Dit geldt zowel binnenshuis voor de sifon in je keuken of wasbak van de badkamer. Maar ook het afvoerputje van je terras en de hemelwaterafvoer.

Binnenshuis zijn het vaak etensresten en haren die zorgen voor verstopping. Buitenshuis zijn het herfstbladeren, zand en takken die zorgen voor een verstopte afvoer. Door de periodiek te checken en preventief schoon te maken, voorkom je verstoppingen. Want als het water echt omhoog komt zetten ben je vaak al te laat en moet je de dompelpomp weer tevoorschijn trekken.

Afwatering slim regelen

Het kan zijn dat de afwatering nu goed lijkt, maar bij hevige regen die je toch dat het water zich in de tuin ophoopt. Kijk of je de waterafvoer kunt optimaliseren. Bijvoorbeeld door een extra goot aan te leggen waar grote plassen ontstaan. Of bijvoorbeeld een drainagebak in de hoek van het terras of voor de schuur. De opvangbak zorgt dat water niet óp je terras blijft staan en dat het vervolgens vanuit dit reservoir langzaam de grond in loopt. Het is vaak eenvoudig zelf aan te leggen en is net even die extra capaciteit waardoor er geen water meer op de grond blijft staan.

Regenton

We hebben het al gehad over teveel water, maar tijdens hete zomers is er ook vaak te weinig regenwater. Een regenton biedt oplossing. Door in de natte maanden veel water op te kunnen slaan kan je de planten in droge weken blijven verzorgen zonder onnodig schoon kraanwater te gebruiken. Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Ook dit is eenvoudig zelf te realiseren.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.