Racefiets ophangen: zo doe je dat

Racefiets ophangen: zo doe je dat

Je racefiets of wielrenfiets ophangen aan de muur of aan het plafond is een handige manier om ruimte te besparen. Een racefiets is licht en kun je dus eenvoudig optillen. Je wilt jouw pareltje natuurlijk hoog en droog stallen. In deze blog lees je de meest eenvoudige manieren, hoe je dat doet en waar je op moet letten. Zo weet jij de ideale manier voor het ophangen van jouw racefiets.

Het grootste voordeel hiervan is dat je ruimte kunt besparen, je meerdere fietsen tegelijk kunt opbergen en het is beter voor je banden. Je banden zijn hierdoor minder gevoelig voor vervorming of inscheuren. 

Racefiets ophangen aan de muur

Als je je racefiets aan de muur wilt ophangen heb je grofweg twee manieren. De eerste optie is om hem ‘plat’ op de muur te hangen. Dit is bijvoorbeeld erg gaaf als je je racefiets in de woonkamer ophangt. Zeker een vintage fiets wordt dan echt onderdeel van je interieur. Nog een voordeel is dat hij niet ver vanaf de muur uitsteekt. Het stuur is het breedste deel van de fiets. Een gemiddeld racestuur is zo’n 42 cm breed, dus zo ver zal hij ongeveer van de muur afkomen. 

Om je racefiets op deze manier op te hangen heb je diverse opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één uitklapbare soort arm, die je fiets aan de bovenbuis vast houdt. Voordeel is dat je maar op één plek hoeft te boren. Een andere veel gekozen manier is twee soort staven die haaks op de muur staan waar je met je bovenbuis de fiets aan kunt ophangen. 

Je hebt keuze uit hout, aluminium, staal, etc. Ook kun je zelf bepalen hoe en waar je ze ophangt. Als derde kun je kiezen voor een soort houten kastje met een uitsparing voor je bovenbuis. Hierin hang je je fiets op en heb je bijvoorbeeld nog ruimte over voor je helm of een plantje. Check wel even dat de bovenbuis van je fiets zeker weten past bij deze optie. Wil je meerdere racefietsen ophangen dan is dit qua ruimte op de muur niet de beste keuze.

Racefiets ophangen aan het voorwiel

Je racefiets ophangen aan het voorwiel is een andere optie wat eigenlijk zowel aan de muur als aan het plafond kan. Kies je voor aan de muur ophangen, dan komt je fiets haaks op de muur te staan. Het voordeel hierbij is dat je eenvoudig meerdere racefietsen naast elkaar kunt hangen. Het nadeel is dat de racefiets wel een aardig stuk van de muur af komt te staan. Stel je voor dat jij een grote framemaat hebt en het zadel staat ook nog aardig hoog, dan komt de fiets tot wel meer dan een meter van de muur af. Dat is niet erg, maar hier moet je wel rekening mee houden in de ruimte. Als je meerdere racefietsen gaat ophangen dan kun je net zo makkelijk bij nummer 1 als bij nummer 5. Handig!

Je racefiets ophangen aan het voorwiel is trouwens wel een hele goedkope oplossing. Een simpele haak is genoeg. De bocht van die haak moet wel groot genoeg zijn dat je je velg erin kunt haken. Heeft jouw fiets dus grotere banden en/of een hoge velg, dan kan het zijn dat het net niet past. Check dit dus goed.

Ook hoeft je fiets trouwens niet per se aan het voorwiel te hangen. Dit kan net zo goed je achterwiel zijn. Zeker als je meerdere fietsen naast elkaar ophangt, kun je het voor- en achterwiel afwisselen. Zo hangen ze om en om en daardoor komen de sturen niet in de war. Hierdoor kun je ze ook wat dichter op elkaar hangen. Houd 35 a 40 cm hart op hart aan als ideale afstand.

Racefiets ophangen aan het plafond

Als je je racefiets aan het plafond wilt ophangen kun je je zelf één ding afvragen. Wil ik mijn racefiets alleen opbergen of wil ik er ook aan sleutelen/schoonmaken?

Komt jouw fiets op zolder te hangen en wil je er ook wat aan kunnen sleutelen, smeren en afstellen. Kies dan voor een ophangsysteem met touwen/kettingen en katrolletjes. Op die manier kun je de ophanghoogte variëren, wat ideaal is als je wat onderhoud wilt doen.

Wil je jouw racefiets alleen maar opbergen aan het plafond, dan kun je natuurlijk ook voor vaste haken kiezen. Dit kunnen trouwens ook diezelfde haken zijn waarmee je je racefiets aan het voorwiel aan de muur ophangt. Je kunt dan kiezen voor één haak, waarmee je fiets recht naar beneden hangt aan het voorwiel. Of bijvoorbeeld twee haken, één aan je stuur en één onder je zadel. Op z’n kop kan natuurlijk ook. Gewoon één haak per wiel.

Tips voor het ophangen van je racefiets

  • Check of je muur of plafond belastbaar is om een fiets te houden
  • Een losse plafondplaat of gipswand is niet geschikt
  • Wil je je fiets opbergen of ook kunnen onderhouden als hij hangt?
  • Is je racefiets onderdeel van je interieur of wil je gewoon ruimte besparen?
  • Losse haken gebruiken is de goedkoopste optie
  • Ga je meerdere fietsen ophangen, hang ze dan haaks op de muur
  • Veel succes!
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.