Regenwater opvangen of opslaan in de tuin is een populair onderwerp. Sinds 2018 kent Nederland zeer droge periodes. Door water op te vangen in de tuin met bijvoorbeeld een regenton, ga jij beter om met de droogte in je tuin. Het advies is ook om water te besparen en niet onnodig veel (schoon) water te gebruiken tijdens droge periodes. Om die reden lees jij deze blog.
Regenwater opvangen
Bij water opvangen gaat het natuurlijk over regenwater. Dit kun je rechtstreeks uit de lucht opvangen, maar nog efficiënter is vanaf het dak of overkapping via de regenpijp.
Als je het rechtstreeks zou opvangen uit de lucht dan duurt het best lang voordat een emmer vol geregend is. Als al het regenwater van het dak naar de dakgoot en vervolgens via de regenpijp in je emmer stroomt, is je emmer zo vol.
Dit komt omdat je via de regenpijp al het water van het hele dakoppervlak opvangt. Stel je voor dat je dak 10 m² is. Op 10 m² kun je aardig wat emmers kwijt.
Als er één mm water valt, komt dit overeen met 1 liter per m². Als jij dus 10 m² dakoppervlak hebt komt dat bij 1 mm regenval al overeen met 10 liter. Al dat volume komt dus samen in die ene emmer onderaan de regenpijp.
Regenwater opvangen in de regenton
Door het regenwater op te vangen in een regenton heb je ruimte voor veel meer liters water. Regentonnen zijn goed verkrijgbaar tot zo’n 300 liter inhoud. Dit lijkt veel, maar ook dit is zo vol. Om die reden plaats je een overloopset of vulautomaat op je regenton. Zit je regenton vol, dan wil je niet dat het regenwater er aan alle kanten overheen stroomt.
Een overloopset is een afvoer, vaak via een slang, die bovenin de ton geplaatst zit. Komt het water boven dit peil wordt het overtollige water via de slang afgevoerd naar bijvoorbeeld een putje of een border met planten. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het overloopgat in de wasbak.
Een vulautomaat zit al in je regenpijp verwerkt. Hiermee gaat al het water in de regenpijp via een zijkanaal je regenton in. Zit hij vol dan stroomt het water vanwege de vulautomaat verder door je regenpijp naar beneden de afvoer in.
Regenwater opslaan in de tuin
Een regenton is de ideale manier om water op te slaan in je tuin.
Tip: Kies een regenton met een tapkraantje en plaats hem op een kleine verhoging. Op die manier vul je eenvoudig een emmer of gieter onder het kraantje. Ideaal voor het droge seizoen. Heb jij ook losse gootjes in de tuin, bijvoorbeeld naast je terras. Kijk dan of hier ook sets voor verkrijgbaar zijn om water op te slaan. Ook hier geldt dat als de goot het water van veel vierkante meters terras afvoert, dan kan het qua hoeveelheid water hard gaan. Handig om in tijden van weinig regen toch bijna alle regen op te slaan.