Met WD40 fietsketting smeren – kan dat?

Met WD40 fietsketting smeren - kan dat?

Kun je je fietsketting smeren met WD40, is een vraag die we vaak horen. WD40 is een merknaam die óók een fietsketting smeermiddel in het assortiment heeft. Maar als ‘de Nederlander’ over WD40 praat gaat het meestal over die blauwe bus van WD40. En dit is géén smeermiddel voor je fietsketting. De bekende spray van WD40 is namelijk een vochtonttrekker of vochtverdrijvende spray. De ‘smerende’ werking op je fietsketting is daarom maar van korte duur. Leuk weetje: WD40 beschadigt geen lak of verf, dus wordt het vaak wel gebruikt om je fietsframe schoon te poetsen.

Fietsketting schoonmaken met WD40

Kun je dan je fietsketting schoonmaken met WD40? WD40 is een prettig middel om scharnierende onderdelen weer gangbaar mee te maken. Aangezien elke schakel van je fietsketting scharniert, helpt WD40 hier wel om dit weer beter te laten bewegen. Als je je fiets vaak met slecht weer gebruikt en hij soms langer stilstaat, kan de ketting gaan roesten. Het roestige oppervlak zorgt voor veel weerstand en uiteindelijk scharnieren je kettingschakels daarom niet meer goed. Hier biedt WD40 oplossing als vochtonttrekker en het weer gangbaar maken van je ketting. Het is slim om met bijvoorbeeld een staalborstel stukken roest weg te krabben, zodat het probleem niet terug komt.

Voor het echt verder schoonmaken van je ketting raden we aan om een lichte ontvetter te gebruiken. Gebruik géén remmenreiniger want dit is een te agressieve ontvetter voor je ketting. Met behulp van een tandenborstel borstel je hardnekkig vuil eenvoudig los. Je kunt ook een automatische kettingreiniger gebruiken. Dit is een met ontvetter gevuld bakje met borstels waar je ketting doorheen loopt. Door je trappers achteruit te draaien, draait je ketting keurig schoon.  

Niet je fietsketting smeren met WD40 – maar wat dan wel?

Nu je ketting weer schoon is weet je dat je hem niet gaat insprayen met die blauwe fles van WD40. Maar wat gebruik je dan wel? Sowieso is het slim om te kiezen voor een flesje olie of smeermiddel, in plaats van een spray. Een spray zorgt er voor dat er ook veel nevel op andere onderdelen terecht komt. Als er bijvoorbeeld smeermiddel op je velgrand komt kan je volledige remfunctie wegvallen. Dat is niet handig en zelfs gevaarlijk.

Een goed smeermiddel voor je fietsketting laat je ketting soepel en geruisloos draaien en schakelen. Daarnaast beschermt dit smeermiddel tegen water en stof.

  • Gebruik een flesje smeermiddel op olie- of siliconenbasis. 
  • Druppel het smeermiddel gelijkmatig op de ketting terwijl je de ketting laat ronddraaien. Dit doe je uiteraard terwijl je naast je fiets zit of staat.
  • Doe het niet te nat, want dit trekt vuil aan en wordt een kliederboel. 
  • Dep de natte stukken van je ketting schoon met een schone, droge doek.
  • Je smeert alléén de ketting en dus niet nog de tandwielen apart

Pro tip: Een fietsketting met een open kettingkast of zonder kettingkast wordt natuurlijk meer blootgesteld aan de weersomstandigheden dan een gesloten systeem. Een open ketting maak je dus vaker schoon en smeer je dus vaker. Ook smeer en reinig je bij slecht weer je ketting meerdere keren per week, terwijl je in droge periodes rustig 2 maanden niets hoeft te doen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.