Slaapkamer inrichten: 6 tips voor de ideale slaapkamer

Slaapkamer inrichten 6 tips voor de ideale slaapkamer

Je slaapkamer inrichten is niet zomaar iets. Het is de kamer waar je tot rust komt, herstelt en jezelf weer klaarstoomt voor de volgende dag. De inrichting van je slaapkamer is daarom erg belangrijk. Met deze tips weet je waar je op moet letten voor de ideale slaapkamer.

Kleine slaapkamer inrichten

Het inrichten van een kleine slaapkamer begint met het belangrijkste, het bed. Wordt het een eenpersoonsbed, of heb je ruimte genoeg voor een twijfelaar? Het bed bepaalt de basis van de slaapkamerinrichting. Je kunt ook een hoogslaper kiezen, met daaronder een bureau of extra kastruimte. Het idee is om de ruimte optimaal te benutten, zonder de rust van de kamer uit het oog te verliezen.

Kies dus bijvoorbeeld voor lichte kleuren om het ruimtelijk te houden en zet geen grote objecten bij het raam. Op die manier houd je maximaal de ruimte voor de lichtinval van je kamer. Wel zo prettig! Goed om te weten, ondanks dat je een kleine kamer hebt kun je gerust een thema terug brengen in de kamer.

Is de ruimte zelf niet groot, maar heb je nog andere kamers, dan kun je overwegen om je kledingkast(en) in een andere kamer te zetten voor meer rust en ruimte in de slaapkamer.

Grote slaapkamer inrichten

Een grote slaapkamer inrichten is een heel andere uitdaging. Sommige slaapkamers zijn zo groot dat je gevoelsmatig wat delen van de ruimte wel móet opvullen met meubels, kleedjes, accessoires of meer. 

Maar ook hier geldt. Het bed is de basis. Heb je de ruimte (en het budget), kies dan voor een tweepersoonsbed. Slaap je er sowieso al met z’n tweeën, dan kun je een grotere versie nemen. Bijvoorbeeld 200 x 200 cm in plaats van standaard 160 x 200 cm. Het voordeel hiervan is dat je basisruimte direct beter gevuld hebt. Een lekker ruim bed is altijd fijn, toch?

Vervolgens bepaal je welke meubels je in de slaapkamer wilt. Bijvoorbeeld ook de kledingkast of zet je die in een andere kamer? Maak een lijstje wat je sowieso wilt hebben en wat opties wat je eventueel kunt toevoegen. 

Als laatste kies je het thema. Dit begint met de vloer, want dat verander je achteraf niet zo makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld voor heerlijk zacht tapijt kiezen, maar als je niet van stof houdt is laminaat misschien een veiligere keuze. Uiteraard kies je ook een kleur die je mooi vindt als basis voor je thema. Dit kan een lichte zandtint zijn, maar donkerblauw is bijvoorbeeld ook erg populair. 

Slaapkamer aankleden

Nu je weet waar je bed komt te staan en je het thema gekozen hebt, kun je verder gaan met de aankleding van je slaapkamer. De aankleding bestaat uit 4 stappen:

 • Stap 1: De vloer. Relatief kostbaar en niet makkelijk om te wijzigen. Dit kies je dus eerst.
 • Stap 2: De muren. Bijvoorbeeld stucen, behangen of schilderen. Zijn de muren al gestuct, dan is een nieuw likje verf relatief niet veel moeite en nog goed betaalbaar ook. Toch wil je dit niet elke maand doen, dus dit kies je als stap 2.
 • Stap 3: Gordijnen kiezen. Gordijnen zijn relatief makkelijk te vervangen en hoeven niet heel duur te zijn. Dit kun je nog eenvoudig wisselen mocht je de kleur na een tijdje zat zijn. Toch probeer je natuurlijk een duurzame keuze te maken waar je even mee vooruit kunt.
 • Stap 4: Aankleding en accessoires. De finishing touch doe je in de vorm van accessoires, kussens en bijvoorbeeld kleuren van je dekbedovertrek. Dit zijn dingen die eenvoudig te wisselen zijn na verloop van tijd. Als je dus kiest voor bepaalde basiskleuren in de vloer en muren, kun je het thema nog periodiek wijzigen met de keuze van je (kleur) accessoires.

Slaapkamer planten

Een slaapkamer plant is zeer populair. En terecht, want het geeft een hele natuurlijke sfeer. Je kiest uiteraard geen slaapkamerplant waar je allergisch voor bent, maar een goede groene plant die niet actief bloeit en weinig aandacht nodig heeft, is een goede keuze! Denk bijvoorbeeld aan een jungle-achtige Monstera of een mooie Kentiapalm. Tip: doe wel ‘s ochtends de gordijnen open, zodat ze nog wat daglicht meepakken. Wat ook leuk is, een plant past in vrijwel ieder slaapkamer thema.

Slaapkamer accessoires kiezen

Het kiezen van je slaapkamer accessoires is de finishing touch van jouw slaapkamer inrichting. Accessoires zijn eenvoudig te vervangen als je een thema of kleur zat bent, dus hier kun je gerust mee experimenteren. Kies uiteraard wel eerst even een dekbedovertrek. Dit trekt aardig de aandacht in een ruimte zoals je slaapkamer.

Je volledige slaapkamer is een soort kleurenpallet. Kies daarom niet meer dan 5 kleuren om het een beetje één geheel te houden. Met de accessoires kun je echt een contrast creëren in je slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan okergele kussens of kies jij liever voor turquoise. Het is het makkelijkste om dit terug te brengen in de volgende items:

 • Sierkussens
 • Lampenkappen
 • Bloempot 
 • Beeldjes
 • Tierelantijntjes aan de bedrand
 • Extra vloerkleed
 • Stoel of fauteuil

Let op, niet elke accessoire hoeft in diezelfde kleur, dan wordt het weer erg intens. Houd het subtiel. Veel plezier met de inrichting van jouw slaapkamer. Weltrusten!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.