De voordelen van domotica

Tegenwoordig zien we steeds meer slimme apparaten in onze huizen. Van een robotstofzuiger tot slimme lampen die aangaan wanneer de zon ondergaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een “slimme variant” van. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van domotica? Die lopen uiteen, waaronder besparing, veiligheid, gemak en controle. Bovendien kopen steeds meer mensen slimme apparaten om het comfort en de gemoedsrust te verhogen. De grootste voordelen van domotica leggen we je graag uit.

Verbetert het leefcomfort

Met domotica verbeter je het leefcomfort in jouw woning. Door de automatisering worden veel taken uit handen genomen. Zo hoef je eigenlijk nooit meer het huis te stofzuigen dankzij de robotstofzuiger en de gordijnen openen wordt kinderspel met slimme gordijnen. Domotica zorgt dus voor een stukje meer gemak en comfort. Maar, daarbij willen we wel graag een kanttekening maken. Vaak zie je dat men allerlei verschillende apps moet openen om alle apparaten aan te sturen. Met een domotica systeem kun je alle apparaten onder één systeem bedienen. Je krijgt bijvoorbeeld een bedieningspaneel in de woonkamer en vanuit daar kun je alles aansturen. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld routines instellen, waarbij alle lampen uitgaan en alleen het nachtlampje aangaat op het moment dat je naar bed gaat. Of stel in dat het zonnescherm uit moet wanneer de zon begint te schijnen.

Beter voor de gemoedsrust

Veel mensen investeren in domotica in verband met hun gemoedsrust. Zo kunnen kersverse ouders hun kleintje in de gaten houden dankzij slimme camera’s en andere technologieën. Kun je je niet herinneren of je de garagedeur wel op slot hebt gedaan toen je van huis bent weggegaan? Via de app kun je dit op afstand controleren in de app. Bovendien kan een domotica systeem ervoor zorgen dat alle verlichting in en om het huis aangaat op het moment dat het inbraak alarm geactiveerd wordt. Maar zo’n systeem heeft nog veel meer technologieën. Zo kunnen ramen en geopend worden op het moment dat de waarde van de koolmonoxidemelder te hoog is.

Besparen op kosten

Met domotica kun je op een duurzame manier wonen. Zo kun je veel energiezuiniger leven, waardoor je minder energie verbruikt en de rekening dus lager wordt. Met een slimme thermostaat kun je op afstand de verwarming bedienen. Zo kun je een uurtje van tevoren aangeven dat de verwarming naar 21 graden moet, zodat je niet in een koude woning thuiskomt. Je kunt ook routines instellen op basis van jouw dagelijks leven. Het voordeel is dus dat je de verwarming eigenlijk nooit vergeet uit te zetten, waardoor deze onnodig zou blijven verwarmen. Ditzelfde geldt dus ook voor bijvoorbeeld de lampen. Op basis van routines (of bediening op afstand) hoeven de lampen niet constant aan te staan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.