Tips om water te besparen

Gratis stockfoto met aarde, begieten, beschermen

Dagelijks valt het te lezen in het nieuws: de aarde warmt op, we moeten allemaal ons steentje bijdragen en kunnen dit bijvoorbeeld doen door water te besparen. Mens en dier heeft namelijk te leven met de gevolgen van de opwarming en we moeten dan ook allemaal actie ondernemen. Op individueel niveau kun je al veel bereiken met kleine aanpassingen in het dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld letten op je waterverbruik. Lees alles in dit blog over waterverbruik en tips om water te besparen. 

Waarom water besparen? 

Door je waterverbruik te verminderen bespaar je liters water. Zo worden droge zomers voorkomen en is er minder energie nodig voor waterzuivering omdat je dus minder water nodig hebt. Hoewel mensen dus schrikken van de klimaat nieuwsberichten die de hele dag over de televisie en radio uitgezonden worden, is er wel iets wat je kunt doen. Alle kleine beetjes helpen en zo kun ook jij je steentje bijdragen. Onder de streep heeft jouw waterbesparing dus veel positieve invloed op het klimaat.

Hoe kun je water besparen in huis?

Om te beginnen met het besparen van water kun je stappen ondernemen in je eigen huis. Het nemen van een korte en niet te hete douche is misschien wel de bekendste tip om water te besparen. Zorg ervoor dat je niet te lang doucht door bijvoorbeeld een timer te zetten voordat je de douche instapt. Daarnaast valt je waterverbruik drastisch te verminderen door duurzaam om te gaan met je was. Je bespaart veel  water door enkel wassen te draaien wanneer de trommel helemaal vol zit. Mocht je overigens een wasdroger hebben die het water opvangt in een opvangbak, hergebruik dit water dan. Dit water is prima te gebruiken om je planten of bloemen water te geven of de stoomstrijkijzer mee te vullen.

Hoe kun je water besparen in de tuin?

Voor de buitenruimte zijn er ook goede tips om water te besparen. Het meeste waterverbruik komt af van het geven van water aan de bloemen, planten en gras. Probeer dus zo min mogelijk water te geven aan je beplanting. Beter is het nog om sloot- of regenwater te gebruiken in plaats van schoon gefilterd kraanwater. Daarnaast is er nog een tweede grote waterverbruiker in de tuin: het zwembad. Je water verversen na elke zwembeurt is onnodig. Houd het water in plaats daarvan schoon door het zwembad na gebruik af te dekken. Mocht het water toch vies geworden zijn, laat het zwembad dan niet zomaar leeglopen. Gebruik dit water bijvoorbeeld om de tuin mee te besproeien.  

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.