4 tips om je tuin zomerklaar te maken

Tuin zomerklaar maken voorjaar

Je tuin zomerklaar maken is belangrijk om er optimaal van te genieten. Nu de dagen weer langer worden en zon weer warmer wordt is het daarom tijd om je tuin zomerklaar te maken. Met deze tips wordt het zomerklaar maken van jouw tuin een fluitje van een cent. Wel zo lekker!

Wanneer moet je je tuin zomerklaar maken?

Het zomerklaar maken doe je niet op één dag, maar in fases. Dit begint al als de eerste krokusjes in februari weer uit de grond komen. Dat is het teken van leven dat de groei weer begonnen is. De groei begint al onder de grond en met bomen die hun knoppen krijgen. Er gebeurt al veel wat je niet ziet en ineens komt in april en mei alles tegelijk uit. Probeer daarom in februari als het aangenaam weer is al wat borders aan te harken, oude bladeren van de herfst op te ruimen en eventueel de terrastegels van groene aanslag te ontdoen.

Wanneer snoeien in de tuin?

Veel vroege bloeiers zoals de sierkers snoei je het beste direct na de bloei. Zo heeft de struik of boom nog het hele seizoen om mooie nieuwe scheuten te laten groeien, zonder dat deze beschadigen door opkomende kou.

Maar ook andere planten, zoals de hortensia en siergrassen snoei je aan het begin van het voorjaar. Dit doe je niet in het najaar zodat de planten beschermd blijven tegen invriezing. Zodra de nachtvorst voorbij is kun je met een gerust hart gaan snoeien. Twijfel je over jouw specifieke plant, zoek dit dan op voor jouw soort of vraag advies in het tuincentrum.

Gras zomerklaar maken

Ook het gras gaat nu weer harder groeien. Probeer het vanaf april wekelijks te maaien om de groei te bevorderen. Ook is het voorjaar de uitgelezen kans om gaten in je gazon in te zaaien, zodat jij ‘s zomers weer van een vol gazonnetje geniet. Nu je toch met het gras bezig bent, kijk dan direct even of je nog met de verticuteerhark aan de slag moet. Grote stukken mos verwijder je eenvoudig en ook hier geldt, het voorjaar is het seizoen om de gaten op te vullen.

Terras vrij maken van groene aanslag

Groene aanslag is erg lelijk op de terrastegels en het kan nog aardig glad worden ook. Het verwijderen van de groene aanslag is vaak een intensief klusje maar als je eenmaal met je drankje op het terras zit met 25 graden ben je blij dat je het geregeld hebt. Het terras vrij maken van groene aanslag mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Neem even de tijd om het te regelen, dit doe je bijvoorbeeld met de hogedrukspuit. Let wel op dat je de voegen niet wegspuit of de tegels beschadigt. Maar groene aanslagreiniger met een emmer en een borstel werkt ook erg goed. En geloof me, je voelt je extra voldaan na zo’n ‘work out’. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.