3 tips voor een vloerverwarming aanleggen

Groene Keramische Mok Op Iemands Voeten

Het hebben van vloerverwarming in je huis is heerlijk. Een vloerverwarming aanleggen werpt als snel zijn vruchten af in de koude winterdagen wanneer je van de bank af moet en over een warme vloer richting je eindbestemming kan lopen. Daarbij heeft vloerverwarming ook nog een voordeel over centrale verwarming omdat de warmte die vrijkomt bij vloerverwarming gelijkmatig wordt verdeeld waardoor het huis sneller en energiezuiniger opwarmt. Dus naast comfort biedt vloerverwarming ook nog voordelen in de portemonnee. Hebben dus! In dit blog lees je alles over het aanleggen van vloerverwarming. 

Vloerverwarming onder, in of op de vloer leggen?

Voordat we dieper ingaan op hoe je vloerverwarming kunt aanleggen, is het van belang om te bepalen vanuit welke methode je dit gaat leggen. Leg je de vloerverwarming onder, in of op de vloer?

Vloerverwarming in de chape

De eerste optie is het plaatsen van de vloerverwarming onder de vloer. Dit zie je vaak in nieuwbouwhuizen omdat hier nog geen dekvloer ligt. Bij deze optie kun je het hele proces van begin af aan goed aanpakken, wel zo lekker in je nieuwe stulpje. Tevens blijft je huis langer warm als de vloerverwarming in de chape ligt omdat de grote vloermassa op de vloerverwarming de warmte lang vasthoudt. 

Vloerverwarming infrezen

Mocht je vloerverwarming willen in een huis die niet nieuw gebouwd wordt, dan kun je kiezen voor de vloerverwarming leggen in de vloer. Hier vrees je sleuven in de bestaande vloer waarna de leidingen van de vloerverwarming makkelijk en stevig gelegd kunnen worden. Topvloer eroverheen en klaar. 

Vloerverwarming op de vloer

Tot slot heb je de methode waarin je de vloerverwarming bovenop je dekvloer legt. Dit komt vaak voor in huizen met een houten vloer die er niet makkelijk uit te halen is. Vloerverwarming aanleggen bovenop de bestaande vloer zorgt voor een afname in de woonruimte maar scheelt wel in de kosten en het werk. 

Vloerverwarming zelf aanleggen

Dan nu het aanleggen van de vloerverwarming. Vloerverwarming zelf leggen duurt vaak minstens een dag. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd uittrekt voor deze klus zodat je niet in de knel komt met de verdere planning. Afhankelijk van de methode waarin je de vloerverwarming aanlegt, kan het zijn dat het iets langer of korter duurt dan één dag. Een goede vloerverwarming kan niet zonder de juiste isolatiematerialen. Leg een basis van isolatie neer, dit kan van schuimplaten of polyurethaan zijn. Deze isolatie voorkomt verlies van warmte, gaat eventuele scheuren in de dekvloer tegen en dient ook ter isolatie van geluid. Als de basis van isolatie eenmaal ligt, kun je beginnen met het aanleggen van de vloerverwarming. Volg hierin een vast patroon. Hieronder leggen we daar mee over uit. Nadat je klaar bent met de vloerverwarming zelf aanleggen, sluit je de leidingen aan en test je je installatie op eventuele lekkages. Als dat allemaal goed is, kun je de vloer verder afwerken met je gewenste afdek- en topvloer.

Patroon van vloerverwarming leggen

Wat belangrijk is bij een vloerverwarming leggen, is het patroon waarin je de leidingen van de vloerverwarming installeert. Vaak wordt het patroon van een slakkenhuis gevolgd. Dit patroon maakt het vloerverwarming zelf aanleggen niet zo moeilijk en zorgt ervoor dat de warmte zich evenredig over de vloer verdeeld. Een andere optie is het haarspeldpatroon. Deze methode wordt vaak gebruikt in ruimtes met veel raamoppervlaktes. Met het haarspeldpatroon zal de warmte alsnog goed over de ruimte verspreiden, zonder verloren te gaan door de grote raampartijen. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.