Gordijnen kiezen: Welke stijl gordijnen past bij mij?

Gordijnen kiezen is een belangrijk onderdeel van de styling van je huis. Of het nu gaat om de gordijnen in de slaapkamer, woonkamer of een andere ruimte in huis. De kleur van de gordijnen bepaalt de sfeer en is belangrijk af om te stemmen op de rest van je interieur. Daarnaast heb je verschillende soorten gordijnen die een eigen karakter vormen in de aankleding van de ruimte. Een klein rolgordijn is overdag minder aanwezig dan een dikke verduisterende stof die vanaf het plafond tot de grond hangt. En mogelijk speelt ook je budget nog een rol.

Wat voor soort gordijnen hang ik op?

Allereerst bepaal je het soort gordijn. Hoeveel ruimte heb je voor je raam, wat is je budget en hoe wil je de gordijnen bevestigen hebben hier allemaal invloed op je keuze. Een rolgordijn wordt compleet geleverd met ophangsysteem en hoef je vaak alleen maar op maat te maken. Grote gordijnen koop je los en kies je een ophangsysteem apart bij. Dit heeft allemaal invloed op de prijs.

Welke gordijnen je kiest is qua type en kleur bepalend voor de sfeer van de kamer

Welke kleur gordijnen kies ik?

De kleur is super bepalend voor de sfeer in de kamer waar de gordijnen hangen. Het is slim om een kleur te kiezen die op een andere manier ook in je kamer terugkomt. Bijvoorbeeld in de kussens op de bank of andere accessoires. De gordijnen zorgen voor contrast. Dus niet dezelfde kleur als de vloer of muur, maar juist een passende kleur die het contrast weergeeft. Natuurlijke en aardse tonen zijn daarom vaak een veilige keuze voor je kleurkeuze. Grijs, mosgroen, beige of blauw zijn bijvoorbeeld populair voor de woonkamer. Terwijl donkere kleuren zoals blauw, bordeaux rood of antraciet populair zijn voor de slaapkamer.

Welke kamer komen de gordijnen te hangen?

Komen jouw gordijnen in de slaapkamer te hangen? Dan wil je wellicht dat het goed donker wordt. Ideaal als je ‘s zomers vroeg naar bed wilt gaan in een donkere kamer. Of wil je juist  lichtdoorlatende gordijnen voor het keukenraam. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van vitrage voor overdag en verduisterende gordijnen voor ‘s avonds. Elke kamer heeft duidelijk zijn eigen oplossing nodig.

Kies een passend ophangsysteem

Nu je het soort gordijnen gekozen hebt kun je vaak nog kiezen tussen diverse gordijnrails of roedes. Een roede kan er prachtig uitzien van hout of aluminium, maar is bijvoorbeeld onhandig als je grote, zware gordijnen elke dag open en dicht moet doen. Dan is een klassieke rails met runnertjes handiger. Houdt hierbij ook rekening met een eventuele combinatie van gordijnen en vitrage. Dan kies je voor een zogenaamd gordijnrails met dubbel spoor.

Als het gordijn in de woonkamer komt met ramen in de hoek, moeten de gordijnen misschien wel door een bocht kunnen, dan kies je uiteraard voor een rails die in een bocht loopt. Als laatste kijk je ook voor de bevestigingsmogelijkheden op de muur of het plafond. Lopen jouw ramen tot het plafond, dan is een plafondbevestiging ideaal. Heb je nog een heel stuk muur over boven jouw kozijnen, kies dan voor een muurbevestiging.

Tips voor het gordijnen ophangen

  • Bepaal wat voor lengte je nodig hebt en houd rekening met extra lengte voor de zoom aan de onderkant
  • Bepaal aan de hand van de plooi die je in je gordijnen maakt hoe breed je gordijn moet zijn en hoeveel stof je nodig hebt voor de plooi, zodat hij toch goed voor het raam past
  • Hang per kant 20 cm extra rails op ten op zichte van je raambreedte, zodat als je de gordijnen open doet ze niet nog half voor het raam hangen
  • Kom je er online niet uit. Ga even ‘stofjes voelen’ in de winkel en vraag wat advies voor jouw specifieke wensen.

Goed gedaan, de keuze is gemaakt. Veel plezier en succes met jouw nieuwe gordijnen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.