3 tips om je huis te beschermen tegen blikseminslag

De bliksem is onvoorspelbaar en kan grote schades aanrichten. Blikseminslag gebeurt met zeer hoge voltages. Onweer en bliksem is daarom al sinds de geschiedenis van de mens een bedreiging. In een open veld maak je je klein, in een bos ga je niet onder een boom staan. Iedereen kent de adviezen. Maar wat kun je thuis doen? We geven je 3 handige tips.

Apparatuur aarden

Natuurlijk is een bliksemafleider altijd een goede optie, maar niet per se goedkoop. De bliksemafleider is al uitgevonden in de 18e eeuw en werd 30 jaar later voor het eerst professioneel toegepast op een kerk in Doesburg.

Voor het gebruiken van bliksemafleiders is het belangrijk dat er een goede verbinding is met de aarde. Een aardpen slaan is zo’n oplossing voor een goede geleiding naar de aarde. De aarde wordt gezien als een geheel voor een ongelimiteerde opslag of afvoer van elektriciteit. Op die manier wordt het geaarde object van een spanning voorzien van 0 volt en raakt hij niet beschadigd door overbelasting. 

Zorg dat je niet het hoogste punt bent

Het hoogste punt is altijd het meest kwetsbaar. De hoogste schoorsteen, antenne of dakkapel heeft daarom statistisch meer kans op een inslag. Ook als je naast een flat woont is dat gunstig. Als je een rijtjeshuis hebt, zijn alle woningen qua hoogte (vrijwel) gelijk. Maar ook de tuin telt mee, zoals hoge bomen. Heb jij als enige in het rijtje een hoge boom staan, dan heeft die de meeste kans om te sneuvelen. Met alle gevolgen van dien. Bekijk dus kritisch of de situatie veilig is en blijft in geval van storm, onweer en harde wind.

Een hoge boom die wordt getroffen door de bliksem kan dus ook op je huis vallen.

Trek de stekker eruit

Mocht het toch gaan onweren en de bliksem slaat bij jou thuis in. Zorg er dan voor dat de stekkers uit het stopcontact zijn. Dus ga je op vakantie of lees je een weerbericht over code geel/oranje terwijl je later die dag niet thuis zal zijn. Haal de stekkers preventief uit de stopcontacten om schade te voorkomen.

Bij blikseminslag moet de hoge spanning elektriciteit zijn weg vinden, dit gaat vaak door het elektriciteitsnetwerk. Het gevaar van overspanning en daarmee kapotte apparatuur ligt op de loer. Dit voorkom je door de stekkers eruit te trekken, zodat er geen kans is voor geleiding en overspanning op je dure apparatuur. 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.