3 redenen om een ergonomisch goede werkplek te hebben

Zitten is het nieuwe roken is een uitspraak die momenteel veel gebruikt wordt. Zwaar lichamelijk werk is niet heel goed voor je, maar de hele dag passief zitten is zeker niet beter. Daar moet dus een goede balans in zijn. Af en toe naar de printer of het koffiezetapparaat lopen is leuk, maar er is meer nodig. Een ergonomisch goede houding is hierbij belangrijk. Juist thuis is dit een grote uitdaging. Daarom besteden we hier ook aandacht aan met onze interieurblog.

Minder ziek en minder klachten

By far de belangrijkste reden is natuurlijk dat je klachtenvrij bent en blijft. Een slechte houding leidt tot rugklachten, nekklachten en andere klachten. Ook is het tegenwoordig voor veel bedrijven onderdeel van het verzuimbeleid om te investeren in een juiste houding. Minder klachten betekent minder ziekmeldingen. Dat mes snijdt dus aan twee kanten voor zowel werknemer als werkgever. Want ziekmeldingen door fysieke klachten is natuurlijk ook voor jezelf super vervelend.

Beter voor het sporten

Passiviteit en een slechte houding kan ook leiden tot blessures tijdens het sporten. Met name lang zitten levert verslapte spieren en spierafname op. En juist door verslapte spieren wordt je houding nóg slechter. Een negatief sneeuwbaleffect dus. Daarnaast heb je kans op verstijving van gewrichtskapsels wat ook kan leiden tot nieuwe klachten, beknelde zenuwen en krachtverlies. Het contrast tussen een uur fanatiek sporten en vervolgens een hele dag ‘herstellen’ op je bureaustoel is simpelweg te groot. Een goede doorbloeding is belangrijk voor het herstel maar wordt met alleen maar zitten niet bevorderd.

Energie overhouden

Een goede houding maakt je minder moe. Minder vermoeidheid en klachten betekent meer energie overhouden voor andere zaken. Actief spelen met de kinderen, sporten of boodschappen doen. Het maakt niet uit, jij hebt nog voldoende energie.

Nu je het belang van een goede werkhouding weet is het belangrijk dat je er ook actief in investeert. Bespreek met je werkgever wat er mogelijk is en wie bepaalde kosten op zich neemt. Neem ook de tijd om alles af te stellen op jezelf. Want ergonomisch betekent ook afgestemd op jouw lichaam. Ieder lichaam is uniek. Dit geldt ook voor de verhouding tussen beenlengte, je rug, armen, etc. 

De nieuwe houding kan even wennen zijn, zeker als je langere tijd een mogelijk slechte houding gehad hebt. Neem de tijd om te wennen en wijs jezelf ook op de correctie. Veel succes met de optimale ergonomie.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.