5 tips voor de beginnende natuurfotograaf!

Wil je beginnen met natuurfotografie of ben je er al mee bezig, maar vind je dat het landschap op je beeldscherm niet zo mooi is als in jouw herinnering? Dan kan je dus wel wat tips gebruiken. Goed dat je op dit blog terecht bent gekomen, want wij gaan je 5 tips geven om te beginnen met natuurfotografie. Lees snel verder! 

Goede voorbereiding 

Om te beginnen is het natuurlijk erg belangrijk om de juiste voorbereiding te hebben. Denk hierbij aan het hebben van een goede camera en statief. Maar houd daarnaast ook rekening met het feit dat je je goed kleed voor de situatie. Ga je bijvoorbeeld vogels fotograferen? Zorg dan dat je camouflage kleding draagt en dat je je goed verstopt en blijf geduldig. 

Heb geduld 

Zoals we hierboven al hebben vermeld is het erg belangrijk om geduldig te blijven. Je moet namelijk veel observeren. Je hebt een mooi plekje gevonden dat je graag wilt fotograferen, maar het juiste licht ontbreekt. Je wilt moeder eend met haar kleintjes vastleggen, maar moeder eend duikt steeds onder water. Je hebt dus wel een lange adem nodig. Soms moet je gewoon wachten en soms kun je beter op een ander moment terugkomen. 

Zorg altijd voor een onderwerp 

Bedenk voordat je gaat fotograferen altijd eerst wat het onderwerp van je foto is. Is het een mooi vogelnestje, dat prachtige oude huisje in de verte of een mooi boom in het bos? Elke landschap foto heeft een onderwerp nodig waar je oog naartoe wordt geleid. Op deze manier zorg je namelijk voor een goede compositie. Doe je dit niet? Dan is het vrijwel onmogelijk om een mooie foto te schieten! 

Kijk naar de compositie 

Eigenlijk is compositie erg simpel. Je hebt vier lijnen en hier tussen moet het beeld komen wat jij wilt vastleggen. Er is geen goed of fout, het is namelijk jouw manier om iets vast te leggen. Als je je eigen compositiestijl hebt ontwikkeld, wordt dit ook herkenbaar voor anderen; een eigen signatuur. Probeer eens om het object niet in het midden van het beeld te plaatsen, maar bijvoorbeeld helemaal links. Speel hier mee, maar zorg altijd dat je het onderwerp in de compositie plaatst. 

Gebruik een statief

De laatste tip, gebruik een statief. Natuurlijk maak je ook mooie foto’s zonder statief, maar in het geval van landschapsfoto’s kun je eigenlijk echt niet zonder. Landschapsfoto’s maak je eigenlijk het beste rond zonsopkomst en zonsondergang. Het warme licht en de zachte schaduwen laten een landschap goed tot hun recht komen. Maar omdat je weinig met licht foto’s maakt, moet dit met een lange sluitertijd wat gemakkelijk leidt tot onscherpte. Een statief is hierbij dus echt noodzakelijk..

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.